Kalander öltözékek és segédanyagok

Kalander öltözékek és segédanyagok

ZX drótfonat

A filc előnyeinek hosszú távú biztosítása és a jó kalanderezési minőség érdekében a Textima kalanderekhez az eredeti nagyméretű rugók használata mellett feltétlenül javasolt a ZX drótfonat alkalmazása.

Viaszoló kendő

Kenőanyag felviteléhez ajánljuk, speciális kialakítású kendő. Egyik oldalán hőálló bevonattal van ellátva.

A viasz a hő hatására megolvadva, a textília pórusain átnyomódva, egyenletesen keni a vályú felületét. A záró-réteggel ellátott felső oldal megakadályozza, hogy az olvadt viasz a kalander hengerén lévő filcet is összekenje, így óvja a filc páraáteresztő tulajdonságát.


Mérete: 160 x 120 cm

 

Vezetőszalag

Kalandereknél a vasalandó textília behúzását és egyenletes továbbítását biztosítja a kalander hengerig. Poliészter és Nomex-poliészter kevertszálas kivitelben forgalmazzuk.


A poliészter vezetőszalag 170ºC-ig ,míg a Nomex-poliészter 183º alkalmas.

Kiszerelés:

Poliészter vezetőszalag: 15 mm széles és 400 m/tekercs
Nomex-poliészter vezetőszalag: 13 mm széles és 400 m/tekercs

Tisztító paszta

Vasalók és kalander vályúk tisztítására szolgál.Eltávolítja az alkalikus és keményítő lerakódásokat, fellazítja a szennyeződéseket. Tisztító kendővel együtt használható.

A tisztító pasztával egyenletesen átitatott tisztító kendőt a legalacsonyabb sebességnél engedjük át a fűtött kalanderen. A fellazított szennyeződések eltávolítására egy tiszta puha anyagot futtatunk át a gépen, ami átveszi és kijuttatja a szennyeződéseket a kalanderből.


Kapható kiszerelés: 8 kg/vödör.

Tisztító kendő

A kalander vályúkat rendszeresen tisztítani kell, mivel a lerakódott szennyeződések károsan befolyásolják a vasalás minőségét.

A mosószer maradványokat és egyéb szennyeződéseket a kendőre egyenletesen felhordott paszta segítségével távolíthatjuk el, melyet a kalanderen átengedve a szennyeződések fellazulnak. A tisztító kendőt úgy kell a behordó hevederre fektetni, hogy a csiszolóvászon és a tisztítófilc a vályú felé nézzen.

Választható méretek:

Síkosító anyag

A síkosító a vasalók és kalander vályúk antisztatizálására és síkosítására szolgál.

A vasalandó anyag torlódásmentes továbbítása érdekében a vályú felületét kenni, síkosítani szükséges. Felhordása
a viaszoló kendő alkalmazásával történik.


Kiszerelés: 8 kg

Öltöztető filc

Kalanderek esetében a filc szerepe a ruha folyamatos továbbítása a rugalmas vasalóhengeren, a fűtött vályúhoz való vezetése a simítás biztosításáig. A filcek anyagukban, vastagságukban és hőállóságukban különböznek.

A MOVA Kft. a portugál FANAFEL METSO cég által gyártott kalander filceket forgalmazza. Termékeik a piacon előforduló legtöbb vasaló esetén alkalmazhatók, az európai gyártók 70%-a Fanafel termékekkel öltözteti fel kalandereit, adagoló és hajtogató berendezéseit.

Kalander viasz

HMP karagami viasz

Az anyag növeli a vasalás hatékonyságát, magas minőségű vasalást eredményez. Rozsdásodás-gátló és higroszkópikus tulajdonságú.

Magasabb olvadáspontú mikrokristályos paraffin származékok és egyéb speciális síkosító anyagok keveréke. Olvadáspontja kb. 120 ºC , így a felfűtött kalanderben folyadék fázisú, nem párolog el a vályú felületéről , jó kenést biztosít.

Kapható 5 kg és 25 kg kiszerelésben.

Acélgyapot

Kisméretű kalandernél és néhány nagy kalandernél rugózat helyett acélgyapottal biztosítják a henger rugalmas illeszkedését a vályúban.